Logo

Logo GPMS adalah berbentuk perisai berwarna hijau yang mempunyai peta Semanjung Malaysia berwarna putih dan tangan yang memegang obor api merah di bahagian tengahnya. Di bahagian bawah terdapat nama GPMS laitu Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung.

Warna putih bermaksud kesucian dan kermurnian hati manakala warna merah menggambarkan kebenaran dan keberanian. Warna hijau menunjukkan kepulauan dan Nusantara Bangsa Melayu yang subur dan kaya-raya.

Tangan bermaksud penyatuan dan keazaman.

Obor dan api menandakan kepentingan ilmu dan pengetahuan dan pelajaran dalam mengangkat kemulian bangsa. Lidah api pecah enam menunjukkan Rukun Iman dan keimanan manakala pecahan cahaya lima membayangkan Rukun Islam. Peta Semenajung menunjukkan gerakan pelajar-pelajar Melayu di Semenanjung Malaysia.

Dengan sepotong ayat lambang GPMS bermakna;
Dengan hati yang suci murni, kami Pelajar Melayu Semenanjung Tanah Melayu bersatu berdasarkan KeIslaman dan kebangsaan, berjuang dengan berani kerana benar, untuk meningkatkan darjat pengetahuan bangsa sebagai syarat untuk mencapai kemuliaan bangsa Melayu.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More